Seks yasağına tepki

Nanobor

 Bandırma Bor ve Asit Fabrikasındaki işçiler, Avrupa Birliğinin (AB) bor madenlerini 'üremeye olumsuz etkili kimyasal madde' listesine almasına ve yapılacak testler için 3 gün seks yasağı getirilmesine tepki gösterdi.
İkinci sınıf kimyasallar listesine alınan bor madeni hakkındaki kararı düzeltmek için çalışma başlatan Eti Maden Genel Müdürlüğü, bu kapsamda Bandırma Bor ve Asit Fabrikası'nda bor madeniyle çalışan 200 işçi üzerinde test yapma kararı aldı. 

Bor madeninin üremeye olumsuz etkisinin bulunmadığını kanıtlamak için Eti Maden Genel Müdürlüğü, Bor Enstitüsü ve üniversitelerden uzmanların oluşturacağı bir heyetin çalışmasıyla fabrikadaki 200 işçiden sperm, kan ve idrar örnekleri alınarak tahlil yapılacak.

İşçilerin bağlı olduğu Petrol İş Sendikası Bandırma Şubesi ise tahliller öncesinde spermlerin yeterli çıkması için işçilerin 3 gün boyunca seks yapmamaları gerektiğini söyledi.

Seks yasağının sendikalarının aldığı bir karar olmadığını, uzmanların sağlıklı test yapabilmeleri için tavsiye ettiği bir uygulama olduğunu ifade eden Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, "AB'nin aldığı karar üzerine bilim ve akademik çevrelerden komisyon oluşturuldu. Bor madenine yakın ve uzak olarak çalışan 200 işçimizden kan, idrar ve sperm örnekleri alınarak insan sağlığı ve üremeye etkisi olup olmadığı araştırılacak. Biz de sendika olarak bunu destekliyoruz. Tahlillerin sağlıklı çıkması için 3 gün cinsel ilişkiye girilmemesi gerekiyormuş. Bu bizim söylediğimiz, bizim koyduğumuz bir kural değil" dedi.

Bandırma'daki bor fabrikasında çalışan işçi İsmail Hakkı Koca ise bor madeninin üremeye engel olmadığını ifade ederek, " 5 tane kürtaj yaptırdım eşime, doktor bile bana kızdı. Bor madeni tam tersi afrodizyak etki yapıyor. Bor madenini çocuğu olmayanlara yedirelim, içirelim. Çocuğu olmayanlar bor madeni kullansın, çocuk yaptırıyor. Ayrıca ben böyle bir yasağı tanımıyorum" iddialarında bulundu.

22 yıllık fabrika işçisi Hüseyin Tuğrul ise, 2 çocuğu olduğunu ve cinsel hayatının da yerinde olduğunu belirterek yasağı tanımadığını söyledi.

kaynak:http://www.iha.com.tr

0 yorum: