Bor nedir? Borun kullanım alanları nelerdir?


Borun kullanım alanları nelerdir?


Bor,Bor kullanım alanları,bor maden,bor madeni,bor madeni nedir?Bor madeni nerede,Bor madeni nerelerde Kullanılır?Bor Madenleri,Bor Minerali,Bor Nedir?Bor Nerelerde Kullanılır?Bor Rezervi,Bor ve Enerji,Boraks,boraks madeni,Türkiye'nin Bor Rezervi ve daha merak ettiğiniz tüm bu sorular internette son zamanlar en merak edilen konular.
 Aklınızdaki tüm sorulara sitemizden ulaşabilmeniz için araştırıp haberler paylaşmaya çalışıyoruz.

BOR NEDİR?
Bor atom numarası 5 olan, yani çekirdeğinde 5 proton bulunan bir elementtir. Bor bitkilerin gelişmesinde çok temel rol oynayan bir mikrobesin, nükleer endüstrinin vazgeçilmez bir birleşeni ve oobleck olarak bilinen kimi zaman katı kimi zaman sıvı gibi davranan Newtoncu olmayan akışkanın temel malzemesidir. Diğer elementlerden farklı olarak yıldızların içinde oluşmaz, kozmik ışınım yarılması olarak bilinen süreç sonucunda oluşur. Bundan dolayı hem dünyamızda hem de güneş sisteminde çok az miktarda bulunur. Saf olarak doğada neredeyse hiç bulunmayan bu element, daha çok birleşiklerinden (borat mineralleri) elde edilir. Bu çok önemli elementin rezervlerinin en çok bülündüğü ülke Türkiye'dir. Bundan dolayı bor Türkiye açısından büyük öneme sahiptir. Bor hem metal hem de metal olmayan özellikler gösteren bir yarı metaldir.
BOR NEREDE KULLANILIR?
Bor çeşitli cam, seramik ve polimerlerin imalatında kullanılır. Ayrıca bitkilerin büyümesinde oynadığı kilit rolden dolayı tarımda da önemli bir röle sahiptir. Bor nötronları emen yapısı yüzünden, nükleer santrallerde kilit rol oynayan kontrol çubuklarının imalatında kullanılır. Bor fiberler ileri havacılık yapılarını oluşturan hafif ancak güçlü malzemelerin yapımı ile üstün kalite golf sopalarının üretiminde kullanılır. Gene bor çeşitli deterjan ve beyazlatıcıların üretimi ile böcek karşıtı ilaçların yapımında kullanılır. Bordan elde edilen Triethylborane roket yakıtlarında kullanılır. Bazı bilim insanları bordan Grafen gibi tek atom kalınlığında malzemeler üretilebileceğini düşünüyor. Bu başarılı olursa gelecek teknolojisinde Bor tahmin edildiğinden çok daha önemli rol oynayacak.

0 yorum: