Türkiye borlu yakıt piline hazırlanıyor


Elektrikli otomobillerde kullanılan yakıt pilinin ham maddesi sodyum borhidrürün üretilmesi için çalışmalar sürüyor.
Elektrikli otomobillerde kullanılan yakıt pilinin ham maddesi sodyum borhidrürün üretilmesi için çalışmalar sürerken; bor ve asit üretimlerde açığa çıkan yan ürünlerden ise ısı iletim katsayısı yüksek, su geçirmez ve oldukça hafif borlu tuğlalar üretildi.

Elektrikli otomobillerde kullanılan yakıt pilinin ham maddesi olan ''sodyum borhidrür''ün, Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları'nda üretilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Fabrikada, yılda 100 ton ''sodyum borhidrür'' üretilmesi planlanıyor.
Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürü Recep Şekerci, Eti Bank Genel Müdürlüğü'nün 14 Haziran 1935 yılında kurulduğunu belirterek, faaliyetleri arasında bor minerallerinin işlenmesinin de planları içinde bulunması dolayısıyla 1964 yılında da Bandırma'da bor ve asit fabrikalarının temellerinin atıldığını söyledi.
Borun işlenerek satılması kararı ve temelinin atılmasının ardından 1967 yılında üretime geçildiğini anlatan Şekerci, Bandırma'daki tesislerin üç ana yerleşkede kurulu olduğunu dile getirdi. Şekerci, Bandırma'da rafine bor üretiminin geçen yıl 311 bin tona ulaştığını ve bu yıl 335 bin tonu hedeflediklerini belirterek, 2011 yılı hasılatının 245 milyon liraya çıktığını ve bu geliri artırmaya çalıştıklarını kaydetti.
Fabrikada ana ürün üretimleri yaparken bazı Ar-Ge çalışmaları ve projeler yürüttüklerini vurgulayan Şekerci, ''Yürüttüğümüz çalışmalar arasında, yakıt pili projesi bulunuyor. Sodyum borhidrürlü yakıt pillerinin üretilmesi planlanıyor. Elektrikli otomobillerin kullanacağı yakıt pili için ihtiyaç duyulacak sodyum borhidrür için çalışmalar yapıyoruz. 100 tonluk pilot tesisle ilgili şartnameler hazırlandı. İhaleye çıkıldı fakat teklif gelmedi. Şartnamelerde eksiğimiz var mı buna bakıyoruz. Yılda 100 ton sodyum borhidrür üretmeyi planlıyoruz. 4-5 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz'' diye konuştu.
Şekerci, TÜBİTAK'ın bu konuda çalışmalarının bulunduğunu dile getirerek, ''Yerli bir yakıt pili üretilmesi konusunda bizim de TÜBİTAK ve bazı üniversitelerle görüşmelerimiz sürüyor. Bor hidrojeni en iyi absorblayan minerallerden birisi. Pilin ham maddesini biz üreteceğiz. Pilin kendisi daha sonra'' dedi
kaynak:dunyaekonomi


0 yorum: