nano ordu geliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin NANOTAM ile 3 yıldır yürüttüğü nanoteknoloji projesi dünya çapında pek çok ilke imza atıyor


Türk savunma sanayiinin gücüne güç katacak yeni teknolojiler sayesinde, özellikle füze ikaz ve gece görüş sistemlerinde  mevcutlarından 10 kat daha hassas uzaktan görüntüleme sağlanabilecek. Proje kapsamında havadaki  biyolojik ve kimyasal ajanları 20 kat hızlı tespit edebilen sensörler de geliştirildi.
NANOAYGIT Proje Direktörü ve NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, proje ile ortaya çıkan kazanımlarla
Türkiye’de nanoteknoloji konusunda savunma sanayiinin pek çok ihtiyacına yönelik önemli bir altyapı ve bilgi birikiminin kazanıldığını ifade etti. Prof. Dr. Özbay, “Uygulamaya girmesi uzun yıllar süreceği varsayıldığından hayal olarak görülen nanoteknoloji, bu projeyle gerçek oldu’’ dedi.
NANOAYGIT Projesi kapsamında çalışma yapılan 4 ayrı konu başlığı şöyle:
1. 10 KAT HASSAS KAMERA:
Nano ışık kaynakları ve nano fotodedektörler üretildi. Çok hassas dedektör yapmak mümkün hale geldi. Böylece füze ikaz sistemleri ve termal kameraların hassasiyeti 10 kat arttı.
2. KİMYASAL TEHDİT ANINDA ANLAŞILACAK:
Biyolojik ve kimyasal ajanlara duyarlı nanobiyosensörler ve kimyasal nanosensörler geliştirildi. Bu tıpta yapılan tahlillerin hassasiyetini de 10 kat artıracak.
3. YENİ UYDU TEKNOLOJİSİ:
Diğer bir proje galyum nitrit temelli nanotransistörler. Bununla Türkiye’de çok daha yüksek güçlerde çalışabilen yeni nesil jammer sistemleri üretmenin planlandığı açıklandı.
4. BİLİŞİMDE BÜYÜK DEĞİŞİM: Son proje ise karbon temelli nanotransistörler. Bu teknolojinin de  bilgisayarlarda kullanılan silikon temelli transistörlerin yerini alması bekleniyor.
kaynak:pressturk

0 yorum: