Kızılay çadırlarına nano teknoji geldi


kızılay çadırı


Kızılay’ın nano teknolojili yeni çadırları yanmaz, su itici, ısı ve ses yalıtımına sahip olacak. Çadırların içine serilecek taban halısına düşük güçte elektrik verilip ısınması sağlanacak

Kızılay denince akla gelen ve özellikle 17 Ağustos depreminden sonra eleştirilere sebep olan bez çadırlar gidiyor ve yerine nano teknolojiye sahip 22.8 metrekarelik yeni nesil çadırlar geliyor. Türk Kızılayı, Marmara Üniversitesi, Uluslararası Kızılay Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Barınak Araştırma Birimi (IFRC-SRU) ve Hassan Tekstil San. ve Tic. A.Ş. ile birlikte TUBITAK TEYDEB 1501 Sanayi Ar-Ge Projesi kapsamında yapılan çalışmalarda sona gelindi ve prototip çadır üretildi. Kızılay’ın yeni çadırının özellikleri güç tutuşur, su itici, ısı ve ses yalıtımı, antibakteriyel özelliklerine sahip nefes alabilen, çevre dostu, tülbent esaslı olacak. Hızlı üretim yapılabilmesi için de kumaş ise dokusuz tekstilden üretildi. Ankara, Lüksemburg, Mogolistan’ın hava şartlarında ise testler gerçekleştirdi. 100 adet çadır ise Lüksemburg Kızılhaç’ına verildi.
Isınma özelliği
Çadırın bir başka özelliği ise ısınmayla ilgili olacak. Dokusuz tekstil ile nano karbon teknolojisi birleştirilerek düşük voltaj ve düşük amper ile yüksek ısı sağlayan, insan sağlığına zararsız, esnek yapıya sahip, kırılganlığı olmayan, yanmaz özellikli çadır taban halısı geliştirildi. Çadır tabanına serilecek olan bu halı ile rüzgar, güneş ya da bu iki kaynağın birlikte kullanılmasıyla sağlanacak elektrik enerjisi sayesinde çadırların ısıtma ihtiyacı karşılanması planlanıyor.
Kumaş üretimine başlanan yeni nesil çadırlar 1.5 yıl içinde depolarda yerini almaya başlayacak.
Kızılay tarafından, Suriyeli mültecilere yardım kampanyaları bünyesinden hergün 20 TIR dolusu malzeme yardımı yapılıyor. Yurt dışından gelen yardımlar, uluslararası denetim kurumlarının kontrolünde Suriyeli mültecilere gönderiliyor. 8 Ağustos 2012 ile 30 Aralık 2015 tarihleri arasında yapılan yardımın değeri 1 milyan 258 milyon TL’ye ulaştı. Kızılay tarafından Türkiye’de kurulu olan 17 çadırkent ve 8 konteyner kentteki yardım çalışmaları devam ediyor.
Kızılay’da seçim vakti
677 şubesi bulunan, 5 bin 500 çalışanı ve yıllık 1 milyar Lira bütçeye sahip Kızılay, 4 Nisan’da sandık başına gidecek. Seçimin tek adayı ise İstanbulÜniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, eski Yeryüzü Doktarları Derneği Başkanı, Kızılay Genel Başkan vekili Dr. Kerem Kınık. Kınık, yeni dönemdeki projelerini ve hedeflerini şöyle aktardı: “Kızılay şu anda Türkiye’nin kan ihtiacının yüzde 90’nını sağlıyor. bu oranı yüzde 100’e çıkartacağız. Afet zmüdahale kapasitesi ise dünya çapına çıkartılacak. Şuanda Türkiye’deki en önemli problemlerden biri de Suriyeli göçmenler. Sığınmacıların uyum sağlayabilmeleri için yurt genelinde Toplum Merkezi açmayı planlıyoruz. Bu kapsamda AB’Den 38 milyon Euroluk kaynak sağlandı. Gençler için de projelerimiz var. Dezavantajlı bölgelere yurtlar açmayı hedefliyoruz. Yaşlılar için de Destek Evi ve Yaşlı Bakım Merkezleri projelerimiz var. Destek Ev’lerinde ölmek üzere olan hastaların acı çekmeden, onurlu ve huzurlu bir şekilde ölmesi için hizmet vermeyi planlıyoruz. Yaşlı bakımıyla ilgili de bir hastene projemiz bulunuyor.”
etiket:http://www.gazetevatan.com/kizilay-cadirlarina-nano-teknoji


0 yorum: