Türk öğrenciden dünyayı sarsacak buluş

Türk öğrenciden dünyayı sarsacak buluş;


Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine Mühendisliği öğrencisi  Ceyhun Derinboğaz, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi ürünlerin en büyük sorunu olan batarya kullanım zamanını 4 kata çıkaracak "grafen" maddesinden pil ürettiğini açıkladı.
Ceyhun Derinboğaz, yaptığı açıklamasında, Rus bilim adamları tarafından bulunan nanoteknoloji ürünü olan ''grafen'' maddesini, üniversitede geliştirdikleri reaktör ile üretmeyi başardıklarını söyledi.

Geliştirdikleri makinanın patentini almak için başvurduklarını söyleyen Ceyhun Derinboğaz: "Günümüzde bütün elektronik aletlerde, elektrikli otomobil, motosiklet gibi vasıtalarda lityum iyon piller kullanılıyor. İşlemciler, bilgisayarlar çok hızlı çalışıyor fakat en büyük sorunu batarya süreleri oluşturuyor. Lityum iyon piller, enerji yoğunluğunu en iyi sağlayan batarya türü olmasına rağmen bu bile yetmiyor. Bunu çok önemli bir sorun olarak düşünerek, bu konuda bir çalışma yapmak istedim. Rus bilim adamlarının geliştirdiği ''grafen'' malzemesinden pil ürettik. Bu pil, lityum iyon pillere oranla  iki kat hızlı şarj oluyor. Şarj olduktan sonra ise kullanım süresini yüzde 400 oranında artırıyor."dedi.

Pilin henüz piyasaya çıkacak düzeyde olmadığını belirten Ceyhun Derinboğaz, "Geliştirdiğimiz pilin en büyük sorunu, 10 kez şarj edip deşarj ettikten sonra pilin ömrünün azalmaya başlaması. Azalıp en sonunda lityum iyon pillerle aynı performansa düşüyor. Ancak bu sorunu da aşacak düşüncelerimiz var. Grafenle birlikte, başka bir madde ile pilin dayanıklılığını 1-2 yıl aynı seviyede kalacak şekilde artırmayı hedefliyoruz. Bunun için de araştırmalarımıza devam etmemiz, daha fazla deney yapmamız gerekiyor" dedi.
Ceyhun Derinboğaz projelerinin geliştirilmesi için Sponsor ya da şirket ortağı aradıklarını belirtti.
Ceyhun Derinboğaz, pilin prototipini de hazırladıklarını söyleyerek, şunları belirtti: "Bu konuda bir şirket kurduk. Projemiz için Bilim, Sanayi ve 
Teknoloji Bakanlığından yüz bin lira destek aldık. Ürettiğimiz grafeni de satmaya başladık. Çok sayıda üniversiteden akademisyenler çalışmak istedikleri için bizden bu malzemeyi alıyor. TÜBİTAK 1507 desteği almak için başvurduk. Ancak bu desteğin % 20 lik bölümünü KDV'siyle birlikte ödememiz gerekiyor. Bu desteği sağlamak için de sponsor bulmayı ya da şirketimizin hisselerinin bir bölünü satmayı düşünüyoruz."dedi.

0 yorum: