Mta, Kütahya'da Yeni Bor Madeni Yatakları Arıyor.


BOR MADENİ HABERLERİ

Mta, Kütahya'da Yeni Bor Madeni Yatakları Arıyor.

Kütahya'nın Emet, Hisarcık ve Çavdarhisar ilçelerinde, MTA yeni rezervlerin belirlenmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında açılması planlanan 16 kuyudan 13'ünün sondajı tamamlandı.


Dünyanın en kaliteli bor madeni yataklarına sahip olduğu bildirilen Kütahya'nın Emet, Hisarcık veÇavdarhisar ilçelerinde, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünce (MTA) yeni rezervlerin belirlenmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında açılması planlanan 16 kuyudan 13'ünün sondajı tamamlandı. 

Alınan bilgiye göre, MTA ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlükleri arasında yapılan anlaşma gereğince yeni bor rezervlerini bulmak, mevcut bilinen rezervlerin durumunu, kalitesini ve bor tabakalarını belirlemek amacıyla bölgede çalışma yürütülüyor. 

MTA Genel Müdürlüğünden gelen ekip, Emet'te Espey mevkisi, Hisarcık'ta Şeyhler beldesi ve Çavdarhisar'daki ruhsatlı sahalarda sondaj yaklaşık üç aydır çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede yeni rezervlerin bulunması amacıyla açılması planlanan 16 kuyudan 13'ünün sondajını tamamlayan ekipler, kuyulardan alınan numuneleri tahlil edilmek üzere Ankara'daki MTA ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüklerinin laboratuvarlarına gönderdi. 

Analiz edilen numunelerin kaliteleri ve rezerv durumunun belirlendiği, sondaj çalışmalarında 300 metre derinliğe kadar inildiğini ifade edildi. 

-BOR MİNERALLERİ VE BİLEŞİKLERİ BİRÇOK ALANDA KULLANIYOR- 

Bor mineralleri ve bileşikleri doğrudan kullanılamıyor, ancak sanayinin birçok dalında katkı maddesi olarak değerlendiriliyor. Cam elyaf, optik ve teknik cam endüstrisi, sır ve emaye üretimi, boya ve diğer bazı kimyasalların yapımı, seramik, gübre, fotoğrafçılık, ilaç, deri, demir-çelik, kozmetik, sabun ve deterjan sanayisi, enerji sektörü ve nükleer uygulamalarda kullanılan bordan son yıllarda uzay araçlarının üzerlerinin kaplanması, ısı yalıtımı, pil, yanmaz kumaş, çelik yelek, askeri tank zırhları imalatında ve araç yakıtı olarak yararlanılıyor. Bor, ayrıca bitkilerin köklerinin ve yapraklarının gelişmesine, çiçek açmasına, polen üretimine, filizin gelişmesine, tohum ve meyve vermesine yardımcı oluyor. 

ABD'deki petrol kaynaklarının azalmasından sonra araç yakıtı olarak kullanılabileceğinin belirlenmesi borun stratejik önemini artırırken, bazı bilim insanları gelecekte borun petrolün yerini alabileceğini öngörüyor. Türkiye'nin ihraç kalemlerinden biri olan ve ülkedeki üretiminin yaklaşık yüzde 70'inin Kütahya'da sağlandığı bor, ABD, Japonya, Çin, Rusya, 
Avrupa Birliği (AB) ve Afrika ülkelerine gönderiliyor. 

- KÜTAHYA

0 yorum: