Dünya pazarında Türkiye'nin 'Bor'usu ötüyor


Dünya pazarında Türkiye'nin 'Bor'usu ötüyor


Arife Yıldız Ünal -
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yılmaz, dünyada bütün sektörlerin Çin pazarı nedeniyle sıkıntıda olduğunu, Çinlilerin ise bor madeni nedeniyle Eti Maden İşletmelerinden dertli olduğunu söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir Bigadiç ve Bandırma, Kütahya Emet, Eskişehir Kırka ve Bursa Mustafa Kemal Paşa’da bor mineralleri ve rezervlerinin bulunduğunu belirterek, üretilen bor rezervlerinin yüzde 95’inin ihraç edildiğini söyledi.

Eti Maden İşletmelerinin kapasitesinin 2000’lerin başında 730 bin, kapasite kullanımının ise 430 bin ton olduğunu anımsatan Yılmaz, şunları söyledi: "2010 yılında 1 milyon 400 bine çıkarttığımız kapasitenin tamamını kullanıyoruz. Bundan elde ettiğimiz ihracatta 2000’lerde 180-200 milyon dolarken, 2008’de 520 milyon dolara çıktı. Bu sene 650 milyon dolara yakın ihracat yapacağız."-"ÇİN, BİZE KOTA KOYMAK İSTİYOR"-Bor madeni konusunda uzak Doğu ve Çin pazarına hakim olduklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: "2002 yılında 9 milyon dolar bor madeni ihraç ettiğimiz Çin’e 2008 yılında 209 milyon dolar bor madeni ihraç ettik. Aynı şekilde uzak Doğu’da da 2002 yılında 34 milyon dolar olan bor madeni ihracı 2008 yılında 286 milyon dolara çıktı.

Dünyada bütün sektörler Çin pazarı nedeniyle sıkıntıdayken Çinliler de bor madeni nedeniyle Eti Maden İşletmelerinden dolayı sıkıntıda. İki sene önce Çin’den 15 kişilik bir grup geldi ve bize kota koydurmak için uğraşacaklarını söylediler. Çünkü biz Çin pazarının yüzde 75’inden fazlasını aldık."-"5 YIL SONRA TÜRKİYE’NİN EN KARLI KURULUŞU OLACAĞIZ"-2013 yılında 1 milyar dolar satış, 600 milyon lira da kar hedeflediklerini anlatan Yılmaz, "Bu kar, çok büyük bir rakam. 2010 rakamları çıktığında karlılıkta ilk 3’e gireceğimizi tahmin ediyoruz ama birinci çıkarsak da sürpriz olmaz. 5 yıl sonraki hedefimiz ise tabii kendi kategorimizde Türkiye’nin en karlı kuruluşu olmak. Biz, hem üretimde hem karlılıkta, hem de ihracatta 5 yılda sürekli büyüyeceğimizi taahhüt ettik" diye konuştu.

-"BİZ ’KEMİKSİZ İHRACAT’ YAPIYORUZ"-Yaptıkları ihracatı "kemiksiz" diye tanımlayan Yılmaz, Eti Maden İşletmelerinin Türkiye’de 20. büyük ihracatçı olduğunu belirtti.

Yılmaz, geçen yılki karın 315 milyon lira olduğunu, bu seneki karın ise 420 milyon lirayı geçeceğini söyledi.

Eti Maden İşletmelerinin ithalatının sıfıra yakın olduğunu kaydeden Yılmaz, "Önceden yatırımlarda kullanılan makine teçhizatları ithal ediliyordu.

Ama artık biz bu makine teçhizatları daha düşük maliyetlerle Türkiye’de imal ettirmeye başladık. Böylece üretim safhasındaki ithalat, toplam üretim maliyeti içinde çok cüzi bir rakama düştü" dedi.

Yılmaz, şöyle konuştu: "Bizim ucuz, teknolojik ve dinamik bir sistem kurmamız gerekiyor. Bu nedenle satın alma işlerini merkezileştirdik. Böylece işletmeler asli görevleri olan üretime odaklanarak, kapasitelerinin üzerinde üretim yapmaya başladılar.

Birim karlılığımız çok arttı. Benzer kalemlerde birkaç sene öncesine kadar 40 milyon TL tasarruf sağladık. Türkiye ekonomisine 2008 rakamlarıyla 500 trilyon katma değerimiz var. Çünkü madeni sıfırdan mamul halinde alıyoruz ve döviz haline getiriyoruz."-"KARIMIZIN YÜZDE 80’İNİ HAZİNEYE AKTARIYORUZ"-Eti Maden İşletmelerinin karının her sene yaklaşık yüzde 80’inin hazineye aktarıldığını ifade eden Yılmaz, "Eti Maden, hazineye 2000 yılında 3 milyon dolar temettü ödemiş. Bu rakam 2005 yılına kadar en fazla 46 milyon dolar iken 2006 yılından sonra hazineye ödenen temettü artmaya başlamış ve bu yıl 150 milyon dolar ödenecektir. Hazineye ödediğimiz temettünün 2011 yılında 200 milyon dolar, 2012’de 250 milyon dolar, 2013’te ise 290 milyon dolar olmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

2004 yılından bu yana Eti Maden İşletmelerinin sadece bor madeni konusunda çalıştığını hatırlatan Yılmaz, "Eti Maden İşletmelerinin, 2004 yılından itibaren karlılık ve hazineye aktardığı temettü arttı" dedi.

0 yorum: