"bor" patent

"Bor zengini, patent fakiriyiz"

Dünyadaki "Bor" rezervinin yüzde 70'ine sahip olan Türkiye, "Bor patenti" sıralamasında sonda yer alıyor...

  • 0
Ankara Patent’in yaptığı belirlemelere göre, dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 70’ine sahip olan Türkiye, "bor" patentinde dünya sıralamasında sonlarda yer alıyor. Ankara Patent’ten yapılan açıklamaya göre, bor patentleriyle ilgili olarak yapılan patent başvurusu araştırmalarında, Türkiye kökenli kişi ve kuruluşlar adına Türkiye’de toplam yalnızca 22 patent başvurusu bulunuyor.
Türkiye, bor patentleri ile ilgili olarak uluslararası alanda ise yalnız 6 patent başvurusuyla temsil ediliyor. Türkiye’nin bor zenginliği, diğer alanlarda olduğu gibi, patent hakları konusunda da kullanamadığını ortaya koyuyor. Bor ile ilgili ulaşılabilen tüm veriler, Türkiye’nin bor kaynaklarında dünyada ilk sırada olduğunu gösteriyor. Belirlemelere göre, dünyadaki bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 65-70’i Türkiye’de bulunuyor. Gerek maden kalitesi ve gerekse rezerv ömrü bakımından da Türkiye’deki bor madenleri ilk sırada yer alıyor. Bor rezervleri konusunda Türkiye’nin  liderliğinden "Bor ve Patent" konusuna gelindiği zaman şaşırtıcı bir sonuçla karşılaşılıyor. Belirlemelere göre bor patentleri konusunda diğer ülkelere göre Türkiye çok gerilerde bulunuyor.
TÜRKİYE KÖKENLİ SADECE 6 PATENT BAŞVURUSU
Avrupa Patent Ofisi Patent Veri Tabanı’ndan elde edilen verilere göre, bor ve bileşenleriyle ilgili dünya çapında toplam patent başvurusu sayısı 58 bin 304 ve en yüksek patent başvurusu sahibi ülke 26 bin 351 ile Japonya olarak belirlendi. Japonya’yı 16 bin 244 ile Birleşik Devletler, 3 bin 933 ile Almanya, 3 bin 360 ile İngiltere, 1647 ile Fransa, 1366 ile Çin, 126 ile Avustralya izliyor. Araştırmada, "Türkiye, yüzyılımızda petrol kadar önemli olabileceği düşünülen bor madeninin dünyadaki en büyük rezerv ülkesi olmasına karşın, bor patentleri ile ilgili olarak uluslararası alanda yalnız 6 patent başvurusuyla temsil ediliyor olması dikkat çekicidir. Bor Patentleri ile ilgili olarak yapılan patent başvurusu araştırmalarında, Türkiye kökenli kişi ve kuruluşlar adına Türkiye’de toplam yalnızca 22 patent başvurusu bulunması ise bu konudaki eksikliğimizi gözler önüne seriyor" denildi.
TÜRKİYE’DE TOPLAM 79 PATENT VAR
Araştırmada, dünyada çok az sayıda bor minerali üreticisinin bulunduğuna işaret edildi. En büyük üreticilerin Türkiye (Eti Bor A.Ş.) ve ABD (Rio Tinto Borax) olduğu belirtilen araştırmada, bor ürünleri sanayilerinin Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya’daki az sayıda firmada yoğunlaştığı kaydedildi. En büyük üreticilerden birinin Türkiye olmasına karşın bor ve bileşenleriyle ilgili yerli-yabancı patent sayısının sadece 79 olduğu vurgulandı.
PAZARIN YÜZDE 38’İ TÜRKİYE’NİN ELİNDE
Dünya bor piyasasının 1,2 milyar dolar düzeyinde olduğu belirtilen araştırmada, Türkiye pazarın yüzde 38’lik kısmını elinde bulunduruyor. Araştırmaya göre, bor pazarından 400 milyon dolar pay alan Türkiye’nin hedefi pazarın yüzde 50’sini ele geçirmek. Araştırmada ayrıca, bor madeninin askeri alanda, tarım sektöründe, deterjan ve ilaç sanayinde, kozmetik olmak üzere çok çeşitli 250’ye yakın alanda kullanılabildiğine dikkat çekildi.
KAAN DERİCİOĞLU
Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan Dericioğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti: "Türkiye, en güçlü olduğu alanlarda bile buluş yapamıyor. Dolayısıyla patent başvuruları da çok düşük düzeyde  alıyor. Bor madeninde dünya lideriyiz ancak bor alanındaki buluşlarda çok zayıfız. Bor madeni zengini olan bir ülke için bu fotoğraf düşündürücüdür. Bor madenini ham olarak dünya pazarlarına sunmanın hiçbir yararı yok. Bor bileşenlerini işleyerek Dünya pazarlarına satan bazı başarılı kuruluşlarımız olduğu bilinmektedir. Ancak bu kadar geniş bir alanda kullanılan ve stratejik bir ürünümüz olan bor madenini yeni buluşlarla destekleyerek nihai ürün olarak dünya pazarına yeterli düzeyde sunmalıyız. Buluşların korunması yalnız patent veya faydalı model belgesi alınarak sağlanabilir. Buluşu yapan patent veya faydalı model belgesi almak için başvuru yapmadan önce, buluşu açıklar veya uygularsa patent veya faydalı model belgesi almak hakkını yitirir. Bu durumda emek, zaman, para harcanarak ortaya çıkarılan buluş, üçüncü kişiler tarafından izinsiz olarak kullanılabilir, buluş konusu ürün üretilerek satılabilir."

0 yorum: