Türk Bilim Adamları Nanoteknoloji Yöntemiyle Esnek Güneş Panelleri Üretti

Türk Bilim Adamları Nanoteknoloji Yöntemiyle Esnek Güneş Panelleri Üretti


Gediz Üniversitesi'ndeki Türk bilim insanları nanoteknoloji yöntemiyle esnek güneş panelleri üretti. Ekip, İsviçrelilerle birlikte ortak çalışma yürütecek.
   Gediz Üniversitesi’nde, güneşten elektrik üretiminde tarihe geçecek devrim gibi bir buluşa imza atıldı.
Gediz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam ve araştırma ekibi, TÜBİTAK desteğiyle bir ilke imza attı. Ses dalgaları kullanılarak nanoteknoloji yöntemiyle esnek güneş panelleri üretildi. Kağıt kadar hafif, uzun ömürlü ve düşük maliyetli yarı şeffaf paneller, çevreci enerji kaynağı güneşten elektrik üretimini artıracak. Bilim dünyasında yankı uyandıran buluş için yurtdışından işbirliği teklifi geldi. Ekibin buluşu, İsviçreliler’le birlikte daha da geliştirip kullanıma hazır hale getirilecek.
ENERJİ SEKTÖRÜNE GÜÇ KATACAK
Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde yerli teknoloji üzerine çalışan araştırmacılar önemli bir başarıya daha ulaştı. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam ile 5 kişilik araştırma ekibi, TÜBİTAK desteğiyle esneyip bükülebilen güneş panelleri yaptı. Ses dalgaları kullanılarak nanoteknoloji yöntemiyle plastikten elde edilen paneller, güneşten elektrik üretiminde yeni bir sayfa açacak, yenilenebilir enerji sektörüne güç katacak.
Buluşla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Bayam, şu an kullanılan panellere göre birçok üstün özelliği bulunduğunu ve üretim yöntemiyle dünyada bir ilk olduğunu açıkladı, şunları söyledi:
“Esneyip bükülebilmesi sayesinde her yere uygulanabileceğini, bina cephelerine kaplanarak evlerin elektrik üretmesini sağlayacağını dile getirdi, şu bilgileri verdi: “Şu an kullanılan silikon paneller ağırlığı nedeniyle her yere uygulanamıyor. Bizim ürettiğimiz paneller ise esnekliği ve kağıt kadar hafif ağırlığıyla bu soruna kalıcı çözüm getiriyor, istenen her yüzeye kolayca monte edilebilecek. Aynı zamanda düşük maliyetli olacak. Taşıdığı bu avantajlarla güneşten daha çok elektrik üretilmesini ve yenilebilir enerji sektörüne ciddi katkı sağlamasını bekliyoruz.”
“ABD’YE DAVET EDİLDİK, İSVİÇRE’DEN TEKLİF ALDIK”
Gediz Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuvarı’nda 1 yılı aşkın süren çalışmaların sonucu esnek güneş panellerinin bilim dünyasında yankı uyandırdığına da dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam,
“Bu alanda dünya çapında bilimsel organizasyonlar düzenleyen SPIE (Society of Photo-Optical Insrumentation Engineers) tarafından ABD’ye davet edildik. Dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 5 bin araştırmacının katıldığı konferansta projemizi tanıtıp bilimsel sonuçlarını paylaştık, büyük ilgi uyandırdık. İsviçre’nin teknik üniversitelerinden EPFL de bu konferansın ardından işbirliği teklifinde bulundu. Patent başvurusu yaptığımız buluşumuzu İsviçreliler’le birlikte daha da geliştirip kullanıma hazır hale getirmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.
kaynak:http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/gediz-universitesinden-buyuk-basari-991828/?utm_source=sm_fb&utm_medium=free&utm_campaign=gundem


0 yorum: