Dünyayı sarsacak yeni buluş


Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mükerrem Şahin’in  başkanlığındaki ekip tarafından, benzin ve dizel araçlarda direkt kullanılabilecek  bor ve hidrojen içeren sıvı yakıtı geliştirdi.
Alev rengi   yeşil olan "green gas" adındaki bu yakıt, karbon emisyonlarını azalttığından çevreye duyarlı . Sıvı yakıtın  benzin ve  dizele direkt olarak karıştırılarak veya  ilave bir yakıt tankıyla kullanımı düşünülüyor.Bu yakıtın,ileride uzun menzilli roketlerde de kullanımı için çalışmalar devam ediyor..

Yrd. Doç. Dr. Mükerrem Şahin, üniversite ile özel sektör işbirliğinde, hidrojen ve bor bulundurabilen yeni bir yakıt sentezlediklerini paylaştı.
Geliştirilen bu yeni ürünün ilk etapta benzin ve dizel yakıt katkısı olarak ya da tümüyle yakıt olarak ta kullanılabileceğini belirtti. Mükerrem Şahin, bu ürünün motorlu taşıtlarda yakıta eklendiğinde % 20 ile 25 oranında yakıt tasarrufu sağladığını, tüm yarış arabalarında ise tümüyle tercih edilebileceğini söyledi. Mükerrem Şahin, "Proje, gelecek yakıt teknolojilerinde içten yanmalı motorlarda borun ve hidrojenin doğrudan yakıt olarak kullanılabilmesine imkan sağlayacağını" söyledi.

REKABET GüCüMüZ ARTACAK


Mükerrem Şahin, geliştirdikleri yakıtın uzun menzilli likit yakıtlı roketlerde ve içten yanmalı motora sahip insansız hava araçlarında da aktif olarak kullanabileceklerini söyledi.

Likit yakıtın, bu araçların havada kalma süresini artırdığından dolayı ülkenin savunma sanayi rekabet gücünü de artıracağını söyleyen Mükerrem Şahin; "Yüksek enerjili yakıtlar, normal hava, kara ve savunma araçlarında kullanıldığında havada kalma süresini arttırır. Aynı yakıtla daha uzun yol almak her zaman  önemli bir avantaj sağlar.Teknolojinin bu yönüyle savunma sanayinde de karşılık bulacağını düşünüyoruz. Yalnızca % 2-3 civarında katkı ile dahi  insansız hava araçlarının % 20 oranında havada kalma süresini artırdığı ispatlandı" 

0 yorum: